Categories
Istorija

Konan, Konan Varvarin

Atletski i borilački sportovi Varvarina

Legendarni Konan, a ni Silvester Stalone, definitivno nemaju predstavu koliko je njihovo ime vezano za Varvarin, po čemu ga najlakše zapamte. Većina ljudi sa kojima sam razgovarao i koji bi prvi put čuli za Varvarin, prva asocijacija bi im bio Konan, ne sluteći da ga Varvarin zaista ima. Međutim, pored Konana tu je i Zevs, tu su Titani, i naravno Jova Kursula.

Svi ovi junaci iz legendi imena su borilačkih i fitnes klubova koji u Varvarinu stiču veliku popularnost poslednjih decenija. Istina, bilo ih je i ranije, ali nikada nisu stekli status kakav imaju danas. Veliki udeo u popularnosti ovih sportova imaju pojedinci i njihov entuzijazam, koji su prenosili na zajednicu. Upravo zbog toga danas govorimo o njima.

Atletska gimnastika i bodibilding

Klubovi za atletsku gimnastiku i bodibilding u Varvarinu

Atletika važi za kraljicu sportova, ali kao sport nikada nije bila u velikoj meri prisutna u Varvarinu. Možda najveći uspesi su ostvareni u posleratno vreme, i vezuju se za ime Miodraga Miloševića, zvanog Gigin. Osim što je bio izuzetan atletičar, odlično se pokazao i kao fudbaler, u timu Temnića, kao i odbojkaš, i to u vreme najveće slave. Vredan pomena je i Dragan Todorović, studentski prvak u bacanju diska i koplja.

Atletika se u Varvarinu daleko bolje pokazala u formi atletske gimnastike. Klub za atletsku gimnastiku je u Varvarinu osnovan još 1987.godine. Od tada pa do sad održao je kontinuitet, s tim da se od rekreativnog pretvorio u trofejni sport. Sve je započelo dolaskom Konana u Varvarin, a priča se vremenom uspešno nastavila i traje i danas.

Bodibilding klub Konan

Bodibilding klub Konan

Bodibilding kao sport je u Varvarin doneo Branislav Lukić, koji je njegov utemeljivač u Varvarinu. Nekada je bio vrhunski takmičar, nakon toga je postao trener, pa savezni sudija. U Varvarinu je 1987.godine osnovao klub Konan. I tako je legendarni Konan po prvi put zaista stigao u Varvarin.

Klub je ostvario brojne uspehe na takmičenjima, kako individualne, tako i kolektivne. Osim brojnih nagrada na državnim i međunarodnim takmičenjima, klub je bio organizator dva državna prvenstva, Kupa Jugoslavije 1997.godine, sa 300 takmičara, i prvenstva Jugoslavije 2002.godine, sa 400 takmičara.

Klub za atletsku gimnastiku Zevs

Klub za atletsku gimnastiku Zevs

Klub Zevs su osnovali Andrija i Saša Živadinović 2008.godine. Nakon uspešne takmičarske karijere i osvojenog 2.mesta na državnom prvenstvu u Barajevu 2001.godine, Andrija se posvetio bodibildingu i na ovaj način. Počeci kluba su bili skromni, dok danas ima veoma dobre uslove za rad i adekvatan prostor, i pre svega kontinuitet u radu.

Klub je sačuvao kontinuitet i kada je rukovodstvo preuzeo Danijel Barbulović. Uspesi ni ovde nisu izostali, a nagrade je za klub osvajao Aleksandar Živković, koji se takmičio i za klub Konan, a takođe i Ivan Veljković. Obojica su osvajali nagrade i na međunarodnim takmičenjima.

Fitnes centar Titanija

Fitnes centar Titanija

Klub Titanija je novi fitnes centar koji su osnovali Ana i Đorđe Komljenovic. Iako su u Varvarinu najnoviji u ovom sportu, klub je vrlo brzo stekao veliku popularnost među ljubiteljima fitnesa zbog sadržaja koje nudi kao i zbog svoje opremljenosti.

Ovaj fitnes centar za razliku od prethodna dva nije imao takmičarske nastupe, već pre svega rekreativne sadržaje. Tome je možda najviše doprinela aktuelna situacija koja je uticala na rad svih klubova, pa i Titanije. Ipak, ukoliko volite rekreaciju, od stonog tenisa, preko aerobika pa do teretane, klub je odličan izbor.

Boks u Varvarinu

Kikboks klub Jova Kursula

Boks kao sport u Varvarinu ima dužu istoriju, čija priča započinje u posleratnom periodu. Hronika varvarinskog sporta zapamtila je imena dvojice boksera poznatih kao Rače i Kamba. U periodu od 50-tih do 60-tih godina Varvarin je imao registrovani bokserski klub za takmičenja. Nakon ovog perioda nastalo je zatišje, sve do nama bliskog doba.

Veliku promenu u varvarinski boks doneo je Milomir Jančić, osnivanjem boks kluba Jova Kursula 2012.godine. Ovaj poduhvat pratio je uspehe koje je na takmičarskom planu postigao Viktor Jančić, koji je profesionalno nastupao za Radnički iz Kragujevca, a danas se boksom profesionalno bavi u Nemačkoj.

Pod upravom Milomira Jančića u Varvarinu već skoro deceniju treniraju brojni omladinci koji sem rekreativnom imaju i uspešne takmičarske nastupe. Od dosadašnjih članova kluba uspehe na takmičenjima su ostvarili Miloš Đurđević, Aleksandar Petrović i Miloš Stojanović.

Sportovi na otvorenom

Biciklizam stiče sve veću popularnost

Varvarin ima odlične uslove za sportove na otvorenom, a jedan od njih je biciklizam za koji postoje gotovo savršeni uslovi. Pre svega zahvaljujući terenu na kom se opština nalazi, gde se nalaze odlični potencijali, uz neophodna ulaganja u infrastrukturu.

Sportsko-rekreativni kompleks koji postoji kraj Hale sportova u Varvarinu, i bazen kao glavni sadržaj su još jedna opcija za ljubitelje rekreacije. Postoje i brojni projekti koji postoje kao ideja ili na kojima se radi, i koji su u svakom pogledu jedna od perspektiva Varvarina.

Leave a Reply

Your email address will not be published.