Categories
Istorija

Moravske štafete Varvarina

Kajak, regate i sportski život na Moravi

Varvarin je na sve moguće način vezan za Moravu kroz svoju istoriju, pa tako i sportskim životom. U prošlosti su ovi sportovi bili daleko prisutniji, a sportski život na Moravi intenzivniji. Danas se on najviše svodi na ribolov, stari dobri veslački sportovi, pa, nema ih više.

Na Moravi danas nema ni skeledžija, koji su opevani i u popularnoj narodnoj pesmi. Stare fotografije čuvaju sećanja na vrlo lepa sportska dešavanja koja su okupljala Varvarince na obalama Morave, u dočeku štafeta, kao i na starom mostu, odakle su dočekivane ili ispraćane.

Kajak i regate
Kajakaši na Moravi kod Varvarina

Kajak je kao sport bio prisutan pre svega u posleratnom periodu. Treba naglasiti da u Varvarinu nije postojao veslački klub, ali da se do Varvarina vrlo često vozio kajak. Neke od regata su se završavale kraj Varvarina ili bi im krajnje odredište bilo u Sastavcima, ali su isto tako i polazile iz Varvarina.

Ova tradicija je prekinuta 90-tih godina, i jedan pokušaj njenog oživljavanja dogodio se 1998.godine kada je ekspedicija iz Varvarina krenula do ušća Morave u Dunav. I u kasnijim godinama bilo je nekoliko inicijativa, i dolazaka regata do Varvarina, s tim da to nije na istom nivou kao 70-tih godina 20.veka.

Moravska štafeta
Doček štafete na starom mostu

Poseban značaj za Varvarin imala je štafeta koja se organizovala na Moravi za Dan mladosti 25.maja. Za dan praznika organizovala bi se štafeta kajakom koja je polazila od Stalaća, u Varvarinu bi bio pravljen doček, a kajakaši su ispraćani dalje, niz Moravu.

Pravljena su i sportska takmičenja koja su se odvijala u tadašnjoj bašti “Morava”, na čijem mestu se danas nalazi hotel “Plaža”. Start se nalazio u Sastavcima, a cilj za takmičare je bio kraj bašte, gde su se po završetku takmičenja organizovala druženja.

Rekreativni sportovi
Takmičenje na Moravi

Morava je uvek bila popularna i kao varvarinska plaža, ali za plivače je ovde uvek potreban oprez zbog njenih virova. Vožnja čamcima Moravom je takođe nekada bila mnogo prisutnija nego danas, a Varvarincima je osim sporta služila i kao jedan vid zabave.

Danas su retke čamdžije na Moravi, i na ovaj način možete da upoznate Varvarin iz sasvim drugačijeg ugla. Nekadašnje skele koje su bile prevozno sredstvo su iščezle, preostala je još skela kraj Maskara, ali ni ona više ne radi istim kapacitetom kojim je nekad radila.

Život na Moravi nekad i sad
Ispraćaj štafete iz Varvarina

Život se na Moravi i danas odvija istim tokom kao što je i nekad, samo su se ljudi više udaljili. Retki su splavovi koji danas postoje i koji osim rekreacije omogućavaju i jedan vid zabave na reci. Posebno je korisno u letnjim mesecima, kada na Moravi može zaista da se uživa.

Ribolovci su naročito odani Moravi, i oni su ovde uvek prisutni, bilo da je u pitanju takmičarski, ili iz hobija i zadovoljstva. Dosta Varvarinaca uživa u ribolovu i nalazi pravi mali raj i mir ovde kraj reke, a isto tako se organizuju i ribolovačka takmičenja.

Poseban značaj naših dana ima manifestacija “Plivanje za Časni krst” koja se tradicionalno organizuje za praznik Bogojavljenje. Iz godine u godinu veliki broj plivača učestvuje u događaju, koji ima višestruk karakter, iako je takmičarski, ipak je više tradicionalni, verski i kulturni događaj.

Leave a Reply

Your email address will not be published.