Categories
Istorija

“Temnićki natpis”

Varvarinsko kulturno leto

“Temnićki natpis” jedna je od najdugotrajnijih manifestacija i zaštitni znak temnićkog kraja. Ovo je manifestacija koju danas organizuje Opštinska biblioteka Varvarin, poznata je i i kao “Kulturno leto”. Koncept koji je ustanovljen na početku vremenom se menjao, pridodavani su novi sadržaji, a do danas stotine učesnika bili su sastavni deo manifestacije.

Manifestacija je u početku okupljala ljubitelje kulture i umetnosti, posebno literarnih radova i likovne umetnosti. Vremenom je obogaćena scensko-muzičkim programom, promocijama i likovnim kolonijama. Transformisala se kako je vreme prolazilo i u skladu sa mogćnostima za realizaciju, ali je tokom protekle 3 decenije postala svojevrstan brend opštine Varvarin.

Kulturno leto i njegovi počeci

Promocija knjige u Opštinskoj biblioteci Varvarin

Ideja o nastanku jedne kulturne manifestacije koja bi objedinila sve podjuhorske i pomoravske opštine javila se početkom 90-tih godina. Manifestacija je bila zamišljenja kao “Juhorski karavan”, koja bi tokom leta menjala lokacije kroz sve opštine koje bi bile uključene u realizaciju. Ipak, usled poznatih zbivanja u Jugoslaviji tih 90-tih godina, od ideje u ovom formatu se odustalo.

Ipak, nije se odustalo od toga da integralni delovi ove manifestacije zažive. Inicijativa je pokrenuta je 1995. godine od strane književnika Toplice Simića, Brativoja Markovića, Borislava Radosavljevića, Nikodija Spasića i Đorđa Petkovića. Iz nje su proistekle različite manifestacije koje i danas postoje kao što su “Juhorsko oko”, Likovna kolonija u manastiru Svetog Nikole, a u Varvarinu “Temnićki natpis”.

Značajnu ulogu u počecima manifestacije i njenom utemeljenju imala je profesorka Dragica Dakić, u vreme dok je bila direktor Doma kulture. Opštinski budžet ne bi bio dovoljan da pokrije potrebe organizacije, tako da su u velikoj meri doprinosili sponzori i pokrovitelji, domaći preduzetnici koji su finansijski podržavali organizaciju.

Razvoj manifestacije

Književno veče u Opštinskoj biblioteci Varvarin

Manifestacija “Temnićki natpis” se vremenom razvila u jedinstven koncept vezan za Varvarin koji okuplja likovne, književne i muzičke sadržaje. Zamišljeno je da traje između dva velika srpska praznika, Vidovdana i Velike Gospojine, koja se slavi u Varvarinu. Tako da je svako kulturno leto simbolično otvarano 27. ili 28.juna, a završavalo bi se 28.avgusta.

Za to vreme bile bi organizovane likovne kolonije, književne večeri i literarni konkursi, promocije i različiti kulturno-umetnički programi. Repertoar bi se realizovao u salama Opštinske biblioteke Varavarin, na letnjoj sceni u centru varoši ili velikoj sali Opštinske biblioteke, nekada Doma kulture. Gosti i učesnici manifestacije bili su umetnici kako iz zemlje tako i inostranstva.

Dugi niz godina su za realizaciju kulturnog leta bili zaduženi Mile Vasić, koji je svoj novinarski radni vek proveo u Varvarinu, i voditelj kulturnih manifestacija, kao i Nadica Vasić. Pored njih, rukovodilaca kulturnih ustanova i radnika u kulturi, doprinos realizaciji manifestacije davali su Gradsko pozorište Varvarin, koje je izvodilo premijere predstava, kao i KUD “Jovan Kursula” koje je otvaralo manifestaciju.

Kulturno leto do danas

Likovna kolonija “Temnićki natpis”

Manifestacija se do danas održava u organizaciji Opštinske biblioteke Varvarin, a pod pokroviteljstvom Skupštine opštine Varvarin. Značaj doprinos i danas imaju sponzorstva, kao i za sve kulturne manifestacije koje se održavaju na prostoru opštine Varvarin. Glavno obeležje manifestacije poslednjih godina postale su likovna kolonija, kao i kolonija karikature.

Danas manifestacija okuplja vrhunske slikare, iz Srbije, a prethodnih godina su učesnici bili i iz inostranstva. Bilo ih je iz Poljske, Češke, Rusije, i drugih zemalja, a prostorije Doma kulture ukrašene su radovima ovih stvaralaca. Likovnom kolonijom se tradicionalno završava manifestacija, a ulogu u okupljanju učesnika ima sadašnji direktor Opštinske biblioteke i poznati karikaturista Goran Ćeličanin.

Leave a Reply

Your email address will not be published.