Categories
Istorija

Varvarinska zabava

Zabave i igranke Varvarina kroz vreme

Zabava je sastavni deo svakodnevice bez obzira na vreme u kome se živi. U životu Varvarina zabava je oduvek bila prisutna, a prve pouzdane zapise o njoj imamo iz vremena dok se varošica još osnivala, i imala tek nešto više od 100 domaćinstava. Od tada je proteklo skoro 150 godina.

Poznati su bili vašari u Varvarinu kada bi se na jednom mestu sakupili različiti vidovi zabave, međutim, život se odvijao i mimo vašara. Svakodnevni život je bio dosta ispunjen muzikom, što se samo kroz vreme menjalo. Stasavale su nove generacije, i menjala se popularna mesta za okupljanja.

Donekle se i razlikovala zabava varoši Varvarin u odnosu na sela u nekadašnjem srezu Temnić, a kasnije opštini Varvarin. Ako gledamo varošicu, to je pre svega bio pravi boemski život, uz kafansko druženje i okupljanje na korzu, dok su po selima to bile igranke i sedeljke.

Kako je izgledala zabava nekad
Igranka u Varvarinu 30-tih godina

Varvarinci već više od 100 godina imaju dosta razvijen kulturni život, pa su tako meštani bili članovi hora, pozorišta, imali svoja društva, pravili orkestre, kojih i danas ima u velikom broju. Svako vreme nosilo je i svoj vid zabave koji je uživao popularnost, ili donosilo lica koja su bila svima poznata.

Posebno je u sećanjima starog Varvarina ostala zabeležena Jela Krstić, ćerka Ljubisava obućara. Važila je za velikog boema, nikada se nije udavala. Sa svojim tamburašima je obilazila varoš i uveseljavala meštane sve dok u ponoć nije nastupala zabrana kretanja. Dakle, bilo ih je i nekad.

Jelu su nasledile brojne mlađe generacije muzičara koje su zabavljale svojom svirkom. Bilo je tih predratnih godina u Varvarinu i dosta igranki, koje su se pravile i za vreme rata. Oni pravi hedonisti i boemi su znali da sa muzikom na čamcima uživaju u vožnji Moravom do Kraljeva i nazad.

Zabava i igranke u varvarinskim selima
Veselje u Marenovu 70-tih godina

Zabava na selu se razlikovala u odnosu na zabavu u varoši najviše u tom pogledu što nije imala takvu raznovrsnost. Način života na selu, kao i rad, nisu ostavljali previše prostora za zabavljanje u toku dana, niti da to bude učestalo. Ipak, za svaki praznik, posebno verski, zabava je bila nezaobilazna.

Najveće igranke po selima su se organizovale za verske praznike, crkvene slave i bogomolje. Kola su se igrala oko crkve, sa velikim brojem igrača. Najveće igranke su se organizovale u Bačini, Orašju, Obrežu, Bošnjanu, Parcanu, Zalogovcu, Padežu koji je ranije pripadao Temniću.

Zabava nije bila toliko raznovrsna, ali kola koja su se igrala jesu, kao i stilovi igre. Ovih igranki danas nema, u onom pogledu kakve su nekad bile. Ipak, u nekim selima su se održale, takođe za velike praznike i bogomolje, i najčešće kao deo manifestacije “Susreti sela”.

Varvarinska zabava u posleratno doba
Varvarinski orkestar – Mile Bolić, Sanda violinista, Mile Šloga i pevačica Dara

Varvarin se transformisao i modernizovao vremeno, pa je varoš donekle menjala izgled. Do danas je ostao očuvan skver kao njen centralni deo, a u posleratnim godinama to je bilo glavno šetalište i mesto okupljanja. Takođe i crkvena porta, koja je bila glavno mesto okupljanja za velike praznike.

U ovo vreme jako popularne postaju kafane, a do danas su kultni status stekle stara Sukina kafana, kafane hotela Balkan i Evropa, Maljokina kafana i druge. Najčešće su zabave organizovali varvarinski trgovci i zanatlije i njihova udruženja, a među najlepšima su bile studentske zabave.

Ovo doba obeležili su i orkestri koji su nastupali, bilo po kafanama, ili na mestima koja su postala vremenom popularna. Izgradnjom hotela Plaža bila je to terasa na Moravi, kao i klub Sportsko. Najpoznatiji orkestar koji se najduže održao bio je Mileta Tasića, sa Miletom Bolićem, Sandom violinistom, Aleksandrom Miladinovićem na dobošu i Miodragom Mitićem, saksofon i klarinet.

Zabava Varvarina novijeg doba
Varvarin fest

U život Varvarina su ušle zabave po ugledu na društvo zapada, postali su popularni najpre disko klubovi, kasnije diskoteke, a danas ponovo kafane dobijaju popularnost. Doduše, modernizovanije u odnosu na ranija vremena. Takođe, veoma dobre diskoteke se otvaraju sada i po selima.

Ptrehodne tri decenije u Varvarinu i okolnim mestima su otvarane dosta popularne diskoteke, i mesta za noćni provod. Od starog bioskopa u Varvarinu, gde je u kasnijim godinama bio otvoren “City Cafe”, pa diskoteke “Kum”, preko diskoteka u Donjem Krčinu i Obrežu, do popularne ćićevačke diskoteke “Sky”.

Za autora će posebno kultno mesto imati diskoteka “Excalibur”, koja je održala najduži kontinuitet od svih klubova. Kako vreme prolazi, javljaju se i nova popularna mesta za izlaske, u duhu mlađih generacija. Neke stvari se ipak ne menjaju, a to je duh zabave koji se u Varvarinu uvek održavao.

Leave a Reply

Your email address will not be published.