Categories
Istorija

Pola veka u reketu

Košarkaški klub Temnić

Vrlo značajnu sportsku tradiciju u opštini Varvarin ima košarkaški klub “Temnić”, gotovo pola veka. Kada je košarka kao sport u pitanju, njena popularnost je došla kasnije u odnosu na ostale sportove, ali se njen kontinuitet do danas očuvao. Sve je počelo kao školski sport, da bi se nakon jedne decenije to pretvorilo u sportsku priču koja živi i danas.

Košarkaški klub „Temnić“ je danas jedini košarkaški klub u opštini Varvarin, osnovan je 30. aprila. 1977 godine. Veliku ulogu u osnivanju košarkaškog kluba te ‘77-me godine imali su Stojan Bogdanović, Radivoje Dolić-Beli, Radomir Anđelković, Radmilo Nenadić, Dragan Spasojević i profesor Božin Jovanović kao prvi trener tada osnovanog košarkaškog kluba.

Visoki start

Veterani KK Temnić

Interesovanje za košarku kao sport javilo se tek po osnivanju Srednje škole u Varvarinu 1965.godine. Sve je započelo kao školski sport koji je okupio i zainteresovao omladinu i decu da se njim bave. U to vreme košarkaški klub je okupljao decu osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta iz Varvarina i okolnih mesta, kao i opštine Ćićevac.

Popularizacija košarke kao sporta došla je nakon što je tim varvrinske Gimnazije zauzeo 3.mesto na Sportskim igrama srednjoškolaca Srbije. Deo te ekipe koja je ostvarila najbolji plasman na ovakvom takmičenju bili su i Boban Petrović i Goran Grbović. Obojica su u kasnijim godinama ostvarili vrlo zapažene košarkaške karijere, kao članovi tima KK Partizan, i reprezentacije Jugoslavije.

Košarkaški klub iz najboljeg doba

Košarkaški tim KK Temnić 1981.godine

Upravo ovo postignuće na Sportskim igrama bila je inicijalna kapisla da se 1977.godine zvanično osnuje košarkaški klub. Prvi trener košarkaškog kluba bio je profesor Božin Jovanović, a prvi predsednik kluba Radivoje Dolić-Beli. Već u toku svoje prve decenije postojanja košarkaški klub iz Varvarina zabeležio je najbolje takmičarske rezultate u svojoj istoriji.

Kroz istoriju košarkaški klub “Temnić” doživeo je razne uspehe. Najveći od njih bio je plasman u Jedinstvenu srpsku ligu, tadašnju prvu srpsku ligu, 1982.godine. Tu se zadržao samo jednu sezonu pošto je presudilo nedovoljno iskustvo, kao i nedovoljne finansije. U kasnijim godinama klub je uspevao da se izbori za nastupe u Drugoj ligi Srbije i Prvoj ligi Srbije.

Iz doba najveće slave kluba, i plasmana u prvu srpsku ligu, kao najznačajniji igrači istakli su se Dobrosav Dolić, Zoran Stojiljković, Dragiša Simić, Dragan Spasojević, Predrag Jovanović, Zoran Velimirović, Dejan Jovanović, Goran Đorđević i M. Ilić. Klub je i u kasnijim godinama imao dobre igrače, koji nisu ponovili uspehe Petrovića ili Grbovića, a i značajniji takmičarski uspesi su izostali.

Neki novi klinci

Mlađi naraštaji KK Temnić i trenerski tim

Košarkaški klub Temnić je 2017. godine obleležio četrdesetogodišnjicu svog postojanja. Za tu priliku je snimljen film “Neki novi klinci”, prikazujući mlade snage kluba, ali i pravac u kom je klub isplanirao budućnost. Na samom projektu radili su Srđan Marjanović i Dražen Simonović, predsednik košarkaškog kluba, kao i mnogi bivši igraci i prijatelji sporta i košarke.

Klub se danas prvenstveno usmerio na školu košarke, i u tom pravcu ostvaruje odlične rezultate. Novu prekretnicu u razvoju kluba predstavlja i osnivanje ekipe mlađih pionirki košarkaškog kluba “Temnić”. Temeljan rad je već dao rezultate budući da se Elena Vićić, članica kluba, našla na spisku 24 najboljih košarkašica u Srbiji za 2008. godište i pozvana da učestvuje na drugi savezni trening kao predstavnik košarkaškog kluba “Temnić”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *