Categories
Istorija

Odbojkaška tradicija u Varvarinu

Odbojkaški klub Temnić

Sportski život Varvarina je u znaku Temnića, čije ime se najčešće koristi i koristilo za nazive sportskih klubova. Najpoznatiji je fudbalski klub Temnić, čija tradicija je i najduža, skoro čitav vek. Veliku popularnost u ranijim vremenima uživala je i odbojka, kao i odbojkaški klub Temnić.

U Varvarinu je odbojka veliku popularnost stekla u međuratno doba, posebno 30-tih godina, u čemu je Sokolsko društvo igralo veliku ulogu. Popularnost je održala i za vreme rata, a posebno u posleratno doba kada je doživela i svoj procvat u Varvarinu.

Začeci odbojke u Varvarinu

Odbojkaši Temnića u posleratno doba

Malo je sačuvanih informacija za najraniji period, tačnije za predratno i ratno doba odbojkaštva u Varvarinu. Kao i u slučaju fudbala, odbojka je u Varvarin stigla kao lična inicijativa i najviše se primila kao školski sport, u misiji Sokolskog društva. Nastavila je da se igra i tokom Drugog svetskog rata.

Zenit odbojke u Varvarinu

Nakon Drugog svetskog rata odbojka u Varvarinu postaje sve popularniji sport. Proći će par decenija pre nego što novoosnovani odbojkaški klub Temnić ne doživi svoje zvezdane trenutke, međutim već u posleratnim godinama počela je da se gradi staza za ostvarenja u periodu od 60-tih do 80-tih.

Odbojkaši Temnića 60-tih godina

Odbojkaški klub Temnić bio je jedini u opštini, pa nije imao jaču takmičarsku ligu. Najveći klubovi dolazili su iz susednih opština i gradova Kruševac i Paraćin. Jedan deo odbojkaša iz Varvarina nastupao je za neke od ovih klubova, dok su igrači Temnića bili članovi II lige.

Kao dugogodišnji član ove lige, odbojkaški klub Temnić je tokom 60-tih godina izgradio dobar tim koji je nastavio da se gradi i održava tokom narednih decenija. Neki od igrača koji su potekli iz Temnića nastavili su uspešne igračke karijere i u drugim odbojkaškim klubovima, najviše Napretku iz Kruševca.

Najpoznatija imena varvarinske odbojke

U vreme kada je odbojka bila u ekspanziji kao sport u Varvarinu ekipu su sačinjavali: Aleksandar Miladinović, Miodrag Milošević, Miodrag Mitić, Gela Marković, Milan Begović i Paja Ružić, koji je osim karijere u Temniću, napravio uspešnu karijeru igrajući i za Napredak.

Odbojkaški klub Gimnazije Varvarin 1970/71.godine

Kontinuitet je uspešno nastavljen i tokom 70-tih i 80-tih godina, kada su nosioci odbojke u Varvarinu bili Tune Svrzić, braća Siniša i Čeda Stamenović, nastavnici fizičkog vaspitanja u varvarinskoj školi. Njima su se iz mlađih generacija pridružili Zoran Milenković, Mićko Jovanović, Miljković i drugi.

U periodu od 90-tih godina, a naročito u nama najbliskije doba odbojka je počela da bledi, pa je manje i odbojkaša u novijim generacijama. Najuspešniju karijeru je ostvario Vladimir Miljković, i kao igrač i kao trener u beogradskim odbojkaškim klubovima, kao i Saša Milenković.

Odbojkaši Temnića 80-tih godina

Odbojkaški klub Temnić danas

Odbojka je u Varvarinu nastavila da se igra, pa odbojkaški klub Temnić postoji i danas. Klub je danas član Sportskog saveza Varvarin. Ipak, njegove aktivnosti su daleko od nekadašnje tradicije koja je postojala u drugoj polovini 20.veka.

Odbojkaški klub je uglavnom orijentisan na mlađe kategorije i uzraste. U seniorskim kategorijama se više ne takmiči i ne učestvuje u ligi. Aktivnost koja postoji vezana za odbojku u Varvarinu od 2010.godine održava Saša Milenković kao rukovodilac OK Temnić.

Leave a Reply

Your email address will not be published.