Categories
Istorija

Montevideo na varvarinski način

Fudbalski život Varvarina

Verovatno ste svi bar jednom pogledali već sada kultni film “Montevideo, Bog te video!” i uživali u evociranju uspomena na neke davne trenutke i polet fudbala u tadašnjoj Jugoslaviji. Radnja ove filmske priče smeštena je na sam kraj treće decenije 20.veka. Fudbalski život Varvarina počeo je nešto ranije nego što je počela priča o Tirketu, Moši, Milutincu i drugim velikanima fudbala tog doba.

Današnji fudbalski klub Temnić u svom nazivu ima godinu 1924. Ovo nije slučajno, jer je ovo godina kada je započela istorija fudbala u Varvarinu. Od tda pa do danas klub se transformisao i menjao, ali jedno je ostalo konstantna, fudbalska tradicija Varvarina je sačuvana do danas. Zaplovićemo kroz istoriju varvarinskog fudbala.

Prva lopta i međuratno doba

Prva fudbalska lopta je u Varvarin stigla 1924.godine i doneo ju je Rajko Urošević. Članovi ove porodice su dali veliki doprinos razvoju Varvarina ovog doba, a Rajko je sa sobom uneo inovaciju u svakodnevni život Varvarina. Već iste godine formiran je prvi fudbalski klub koji je poneo ime Jovan Kursula po legendarnom heroju Varvarina.

Fudbal je već sticao popularnost u posleratnoj Jugoslaviji. Godine 1923. je održano prvo prvenstvo Jugoslavije, u to vreme Kraljevine SHS, gde su učestvovali prvaci podsaveza. Verovatno je to i uticalo na popularizaciju ovog sporta koji počinje da osvaja i manje sredine. Te iste godine su osim Prve lige Kraljevine osnovane i druge, niže lige, tzv. provincijske lige, a podela je vršena po župama.

Klub je funkcionisao sve do početka Drugog svetskog rata kada je usled zbivanja u zemlji došlo do kraćeg prekida u radu. Fudbalski klub u Varvarinu je obnovljen odmah nakon Drugog svetskog rata, ali je tada promenio ime u FK “Mirko Tomić”. Tada je krenula nova etapa u istoriji fudbalskog života u Varvarinu.

Faza poleta

Brzo nakon obnavljanja kluba, 1950.godine dogodila se još jedna važna prekretnica. Klub je ponovo promenio naziv, i od tada nosi ime FK “Temnić” uz povremene dodatke imenu. Tačnije, klub je tada prerastao u sporstko društvo što je ostao do danas. U prvim posleratnim godinama klub je pre svega igrao na nivou regiona, odnosno današnjeg Rasinskog okruga.

Kako je posleratna obnova zemlje napredovala tako je i fudbal doživljavao svoju ekspanziju. Tada su već postavljeni temelji današnjeg modernog srpskog fudbala i najvećih rivala među klubovima. Ovakve trendove pratio je i FK “Temnić”. U tim godinama klub nije imao profesionalne fudbalere, ili ih je bilo malo, ipak, uspesi i dobri rezultati nisu izostajali.

Uspon kluba krenuo je posebno tokom 70-tih godina kada je za FK “Temnić” nastupao “leteći Trsteničanin”, legendarni golman Miroslav Simić Čoka. Niz drugih igrača obeležilo je prvu polovinu 70-tih godina, zbog čega ih pamte i stranice jugoslovenskog fudbala. Najuspešnije rezultate klub je ostvario u sezonama od 1971. do 1975.godine, posebno u generaciji 1971/1972.godina.

Zenit kluba

Interesantno, 90-te godine koji nisu ostale u lepom sećanju i ne važe u toj meri kada je Varvarin u pitanju. Ne samo da je i štampa često pisala na tu temu pod nazivom “Grad u kome se lepše živelo 90-tih godina nego danas”, istina je privreda Varvarina u to vreme bila i na višem nivou nego danas. Što čak može da se kaže i za kulturni i sportski život.

Upravo krajem 90-tih godina fudbalski klub Temnić, u to vreme pod nazivom “Temnić-Lipa” ostvario je jedan od svojih najzapaženijih rezultata u dosadašnjoj klupskoj istoriji. U fudbalskoj sezoni 1999/2000. godine klub se plasirao u drugu po jačini državnu ligu. Osim svedočanstava koja su ostala zabeležena u štampi ili sećanju, na fejsbuk stranici kluba možete pronaći i neke od sačuvanih snimaka.

Klub kasnije menja naziv i danas glasi “Temnić 1924”, po godini u kojoj je osnovan. Pod ovim imenom ostvaren je jedan od najvećih rezultata. U sezoni 2016/2017.godine klub je osvojio prvo mesto Srpske lige istok, čime je ostvario plasman u Prvu ligu, drugu po rangu u državi. U njoj se zadržao jednu sezonu, ali ambicije za nove uspehe i još bolje plasmane nisu izostale.

Fudbal je igra, umetnost, veština – i život

Fudbal je timska igra, i kroz FK “Temnić” su stasale i prošle brojne generacije. Mnogi igrači su se upisali u stranice istorije varvarinskog kluba, a starije generacije Varvarinaca pamte njihove utakmice koje su gledali uživo. Sa tih utakmica nekad i danas pamte se brojne anegdote, zgode i nezgode. Jedino su se rivali su se vremenom menjali.

Neke od legendi varvarinskog kluba su legendarni Miodrag Milošević, proglašen igračem svih generacija, pomenuti golman Miroslav Simić Čoka, Dragan Lukić koji je postao i omladinski reprezentativac. Kao najveći talenti varvarinskog fudbala iz nekadašnjih generacija zapamćeni su i Dragan Matić, Mirko Rajković i Dušan Miljković.

Od mlađih generacija iz varvarinskog kluba su potekli Danijel Dača Mihajlović, današnji predsednik kluba, Saša Antić, sadašnji trener, Radosav Rade Aksentijević, Vukašin Tomić i drugi igrači koji su ostvarili i imaju uspešne fudbalske karijere. Uskoro se bliži značajan jubilej, 100-godišnjica kluba, koji nema sumnje ima lepu perspektivu. Uz sve nedostake koje današnje vreme donosi, tim i timski duh mu nikada nisu nedostajali.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *